Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło lub margaryna 1 kostka
cukier puder 15 dag
śmietana kwaśna 3/4 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 łyżeczka
smalec 1 łyżka
wiórka kokosowe 1 opakowanie
jabłko kwaśne 1 i 1/2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Mąkę usiekać schłodzonym masłem i smalcem tak długo aby nie było wyczuwalnych grudek. Następnie dodać jaja ,śmietanę ,proszek i cukier puder. Wymieszać nożem następnie zlepić rękami.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Większą część ciasta wyłożyć na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami . Z pozostałego rozwałkowanego na cienki placek trochę odkroić i zlepić szczelnie z ciastem na dnie tortownicy zrobić 2 cm wysokości brzegi. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach odcisnąć sok dodać cynamon lub cukier i wyłożyć na ciasto posypane wcześniej obficie kokosem przykryć cieńszym plackiem zlepić brzegi i włożyć do gorącego piekarnika.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Piec około ½ godz. w temp 170 stopni po upieczeni posypać cukrem pudrem
Krok 3 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 21.01.2014 23:54
bardzo lubię
Norgiusz 19.09.2013 16:54
klasyka rządzi :)
monisia1977 23.02.2013 07:57
pycha
wyattearp 23.02.2013 07:43
pyszna
Adrian3 22.02.2013 22:19
uwielbiam szarlotki:)
KasiaK90 22.02.2013 21:05
pyszniutka szarloteczka:) mmm niebo w gębie
Małgorzata106 22.02.2013 20:24
super
Ela6 22.02.2013 20:22
mniam mniam:)
jolanta19 22.02.2013 20:12
uwielbiam
ewka1978 22.02.2013 20:08
na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak