Szare kluski

Szare kluski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • jajko

    2
  • mąka

    10 łyżek
  • cebule

    2
  • słonina

    50 gram
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Szare kluski

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Sok lekko odcedzić. Ziemniaki połączyć z mąką, jajkami, wymieszać i doprawić do smaku, Małe porcje ciasta wrzucać łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować 5 minut. Drobno pokrojoną słoninę stopić i podsmażyć z posiekaną cebulką. Ugotowane kluski odcedzi, ułożyć na półmisku i polać tłuszczem. Podawać z kiszoną kapustą lub gotowaną marchewką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat