Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachownica

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2,5 szklanki
margaryna 25 dag.
olej 4 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 5
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie

Lista składników

budyń waniliowy 1 opakowanie
margaryna 25 dag.

Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica

Kroki postępowania

1
Margarynę, olej, cukier podgrzać aż do rozpuszczenia składników.
Krok 1 - Szachownica foto
2
Do wystudzonej masy dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Krok 2 - Szachownica foto
3
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 3 - Szachownica foto
4
Pianę dodać do przygotowanej masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną.
Krok 4 - Szachownica foto
5
Przygotowane masy piec w identycznych blachach w 180 stopniach przez około 40 minut.
Krok 5 - Szachownica foto
6
Budyń ugotować utrzeć z margaryną.
Ciasto przedzielić na pół. Układać: na dole połowa części białej i czarnej, następnie masa budyniowa i ponownie warstwa czarna i biała, budyń.
Krok 6 - Szachownica foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 05.12.2014 09:46
Wygląda wspaniale , a jak smakuje :)
Futka 20.11.2014 10:26
Wspaniałe i przepyszne ciasto! :)
V_kuchareczka 16.11.2014 17:09
pyszne ciasto
wioleczka83 16.11.2014 15:52
rewelacyjne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak