Syrop z kwiatów czarnego bzu myszy75

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwiaty czarnego bzu bladachy

    40 sztuk
  • cukier

    1 kg
  • woda

    1 litr
  • cytryna

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Syrop z kwiatów czarnego bzu myszy75 foto
Kwiaty zrywamy z dala od spalin, najlepiej na łące, w słoneczny dzień, ładne i dorodne. Po przyniesieniu do domu rozkładam je na papierze, żeby wyszły z nich robaczki. Kwiaty należy przetworzyć w tym samym dniu w którym je zrywamy, bo ciemnieją.
Krok 2 - Syrop z kwiatów czarnego bzu myszy75 foto
Kwiaty odcinam od łodyżek nożycami. Do garnka wlewam litr wody zimnej, dodaję 1 kilogram cukru, cytryny pokrojone w plastry wcześniej wyszorowane. Wywar zagotowuje i odstawiam. Zalewam nim kwiaty, studzę i wstawiam do lodówki na 3 dni. Od czasu do czasu mieszam. Następnie przecedzam przez gęsta gazę, zagotowuję i gorącym syropem zalewam wyparzone słoiki.
Krok 3 - Syrop z kwiatów czarnego bzu myszy75 foto
Zakręcam i odstawiam do góry dnem. Nie pasteryzuje nigdy mi się nie popsuły. Przechowuję w piwnicy zimnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 07.01.2014 08:06
pieknie podany
gosia56 21.09.2013 13:51
super syrop
mysza75 04.07.2013 14:57
Syrop ma właściwości lecznicze na przeziębienia zimą :-)
ONY_za_kare 04.07.2013 11:56
fajny syropek, ma jakieś właściwości lecznicze? czy tylko smakowe?
Alex_M 04.07.2013 11:48
swietny syrop!
Katarzyna59 04.07.2013 09:53
zdrowy i smaczny syropek
Łucja 03.07.2013 23:03
wspaniały :) na dżem jeszcze nazbierałam ale syropu to już nie zrobię ;/ w przyszłym roku muszę lepiej pilnować :)
Smaczna_B 03.07.2013 18:32
zdrowy i smaczny!
marcia7 03.07.2013 17:56
idealny na zimę
Janina 03.07.2013 15:04
Wykorzystam przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat