Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z hyćki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiaty bzu 400 g
cukier 1 kg
woda 1,25 l
cytryny 2 szt
limonki 2 szt
Kwas cytrynowy Prymat 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z hyćki

Przeglądamy kwiaty bzu, sprawdzamy czy nie ma w nich insektów, otrzepujemy. Nie myjemy! Grube zielone łodyżki odcinamy przy kwiatach.
podgrzewamy wodę z cukrem w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawiamy do schłodzenia. Kiedy garnek się schłodzi przykrywamy pokrywka i owijamy szczelnie folią do żywności lub wkładamy w foliową siatkę i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Przecedzamy przez gęste sito, wlewamy do sterylizowanych butelek i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 12.03.2014 12:13
cudnie wyglada w tych butelkach i dekoracja pierwsza klasa :)
malaczarna23 12.03.2014 10:24
z nazwą spotykam się pierwszy raz ale syropek wspaniały,moja teściowa też robi:)
AZgotuj 12.03.2014 09:30
nie znałam, ale poznałam;)
norweska20 12.03.2014 09:15
takiego jeszcze nie kosztowałam..fajne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak