Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z dzikiej róży

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki róży 80 g
cukier 160 g
woda 500 ml
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z dzikiej róży

Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków – są gorzkie.
Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.
Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania.
Przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nakrętka powinna się „wciągnąć”.
Nie ma potrzeby pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak