Syrop z dzikiej róży

Syrop z dzikiej róży

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki róży

    80 g
  • cukier

    160 g
  • woda

    500 ml
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków – są gorzkie.
Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej.
Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania.
Przelewamy do wysterylizowanych butelek. Nakrętka powinna się „wciągnąć”.
Nie ma potrzeby pasteryzować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat