Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop gruszkowy z korzenną nutą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
cukier 2 kg
cytryna duża
woda 1 szkl.
imbir duży kawałek
cynamon 2-3 kawałki
Goździki całe Prymat 5-6 szt.
ziele angielskie 6-8 ziaren
wanilia 1-2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop gruszkowy z korzenną nutą

Cytrynę wyszorować i sparzyć - osuszyć i okroić paskami zółtą skórkę bez albedo.
Gruszki obrać, pokroić i wyciąć gniazda nasienne.
Do wody wycisnąć sok z cytryny, zalać gruszki i wymieszać, aby nie ciemniały.
Wsypać cukier, dołożyć przyprawy i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem.
Gotować 15-25 minut, po czym odkryć i dalej gotować bez przykrycia, aby wywar gruszkowy odparował.
Można gotować od razu 2-3 godziny, ale równie dobrą metodą jest gotowanie ptzrz trzy dni po godzinie i odstawianie do ostygnięcia.
Kiedy syrop zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru - odcedzić i czysty przelać do niewielkich słoiczków.
Zapasteryzować 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.09.2014 12:24
Idealnie nadają się do niego bardzo dojrzałe gruszki, jakich nie można wykorzystać do innych przetworów czy wypieków.
GOSIA18 21.09.2012 10:18
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak