Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop chabrowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki chabru słoik litrowy-ubity
cukier 1/2 kg
woda l

Porada

Sok z chabrów ( bławatków) jest wartościowy nie tylko na swe walory smakowe, ale także właściwości lecznicze. Poprawia wzrok i wspomaga pracę nerek.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop chabrowy

Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, daleko od drogi. Same płatki wrzucamy do słoika, zasypując je cukrem, naprzemiennie aż słoik się zapełni. Zalewamy przegotowaną zimną wodą. Odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce ( np. na parapet okna aby słoneczko dogrzewało). Syrop co jakiś czas mieszamy butelką.
Po 7 dniach syrop filtrujemy przez gazę ( ma piękny kolor). Przelewamy do ciemnych butelek , aby nie stracił koloru. Przechowujemy w lodówce. Używamy do rozcieńczania z wodą, lemoniadą czy herbatą.

Gorąco polecam :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 04.08.2016 10:37
ciekawy przepis :)
Diana Rusiłowicz 30.07.2016 01:04
Świetnie wygląda :)
Anna169Hosz 22.07.2016 07:53
Ciekawy przepis... jakie właściwości ma taki syrop?
Madzai 18.07.2016 20:42
Jestem bardzo ciekawa smaku :) musi być super!
Nalesnik 18.07.2016 20:03
ciekawe jak smakuje?
kasienka23 18.07.2016 19:41
ciekawy przepis, nigdy o nim nie słyszałam
benka 18.07.2016 19:33
Słyszałam o takim syropie, ale nigdy nie robiłam.
kd045 18.07.2016 13:11
dla mnie nowość ;]
agaK. 18.07.2016 12:47
Super, szkoda że je przegapiłam.
w mojej kuchni 18.07.2016 11:58
dla mnie pyszne
Renataj 18.07.2016 11:34
Miałam okazję spróbować /pyszny/ ale nigdy nie robiłam.
mirosława4 18.07.2016 11:13
takiego jeszcze nie piłam :)
Mniam 18.07.2016 11:00
Takiego jeszcze nie próbowałam :)
Małgorzata92 18.07.2016 09:58
Świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak