Syrop bazyliowy

Syrop bazyliowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    200 g
  • cukier

    120 g
  • bazylia świeża

    30 g
  • limonka

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego listki bazylii i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy je na sitku lub w dłoniach. Do syropu dodajemy sok z limonki, mieszamy. Syrop przelewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać go przez dłuższy czas, wtedy należy go spasteryzować.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bogusia 82 21.07.2015 22:41
Bardzo fajny syrop:)
pajbek 21.07.2015 21:27
Pyszny :-)
IKrakowianka 21.07.2015 19:59
bardzo fajny syrop
Helena63 21.07.2015 19:08
do czego można używać takiego syropu?
Wiktoria29 21.07.2015 18:53
ciekawy przepis
agaK. 21.07.2015 18:33
Coraz częściej robię syropy i taki przepis bardzo mi się podoba nawet nie słyszałam do tej pory o syropie z bazylii.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat