Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

swojski twaróg z miętową nutą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 5 litrów
śmietana 200 ml
syrop miętowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: swojski twaróg z miętową nutą

Kroki postępowania

1
5 litrów świeżego mleka, prosto od krowy ;) zmieszałam ze śmietaną-także swojską.
Odstawiłam w ciepłe miejsce na około 3 dni, tak aby mleko się zsiadło.

Przelałam skrzep do dużego garnka z podwójnym dnem. Podgrzewałam na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie zagotowywałam!
Pod koniec dodałam 2 łyżki syropu miętowego (takiego do drinków).

Kiedy zaczęła oddzielać się serwatka (płyn), zdjęłam z ognia i wystudziłam. Masę delikatnie przełożyłam do "siatek" (można użyć lnianych serwetek, pieluch tetrowych itp) i zostawiłam przez noc do obcieknięcia.
Krok 1 - swojski twaróg z miętową nutą foto
2
-ten pod spodem twaróg jest z miętą i dlatego ma inny kolor, niż ten zwykły na górze :)
Krok 2 - swojski twaróg z miętową nutą foto
3
Miętowy twaróg wykorzystałam do bułek z mięta, przepis zaraz zamieszczę :) ale jest smaczny sam w sobie, np do kanapek czy naleśników.

Smacznego ;)
Krok 3 - swojski twaróg z miętową nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 09.03.2014 22:24
ciekawy przepis
cukiereczek 08.03.2014 17:56
najlepszy twaróg na świecie
adelajda 08.03.2014 17:32
takiego jeszcze nie robiłam, dodaję zieloną pietruszkę, szczypior suszony albo koperek
patryska76 08.03.2014 16:12
Ciekawa propozycja ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak