Świńskie ryjki nadziane mięsem

Świńskie ryjki nadziane mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • mleko

    150 ml
  • masło

    70 g
  • drożdże

    20 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżecz.
  • sól

    1 łyżecz.
  • mięso mielone

    300 g
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    1 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • sos sojowy

    1 łyżecz.
  • żółtko jajek

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świńskie ryjki nadziane mięsem

Kroki postępowania

Krok 1 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe, stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielę na niewielkie, równe części.
Krok 2 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
Farsz: Pieczarki myję i ścieram na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na oleju. Do cebuli dodaję uduszone pieczarki i całość chwilę smażę, dodaję mięso mielone i smażę aż do zbrązowienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Każdą z części wałkuję, nakładam trochę farszu i formuję kulkę.
Krok 3 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
Z reszty ciasta wycinam uszka i noski. Przylepiam je za pomocą odrobiny mleka lub wody do kulki ciasta. Wykałaczką robię dziurki w nosku i oczka. Ryjki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym żółtkiem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę ok. 7 minut, po czym obniżam temp. do 180*C i piekę ok. 20 minut aż bułeczki będą ładnie zarumienione.
Krok 4 - Świńskie ryjki nadziane mięsem foto
Wyjmuję z pieca i pozostawiam bułeczki na chwilę do ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Róża1 18.08.2013 08:18
podziwiam świetny pomysł:-)
Kuchareczka2 08.05.2013 20:41
bardzo fajne
miroslawa 24.01.2013 05:12
superowe!!!
Anna133 23.01.2013 13:24
kurcze chce widzieć minę gosci :P
Adrian3 23.01.2013 12:54
super
ewka1978 23.01.2013 12:27
świetne
babajaga1969 23.01.2013 12:21
no piękne! - małe świnki były :) - taki ryjek to mogę zjeść w całości - smaczne :)
gosia56 23.01.2013 12:11
ale fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat