Przepis i sposób przygotowania na: Świnka w warzywach duszona
Kroki postępowania
Pierwszym krokiem, który najlepiej wykonać dzień wcześniej jest przygotowanie mięsa. Ja wykorzystałam schab bo akurat schab lubię najbardziej ale może to być także typowe "gulaszowe". Mięso oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawami (ja sypałam około 0,5 łyżeczki każdej przyprawy) według własnych preferencji i odstawiamy na noc do lodówki.
Mięso wyciągamy z lodówki i jeszcze raz mieszamy w misce w której się marynowało
ubytki płynu możemy uzupełniać wodą bo podlewając ciągle bulionem z kostki łatwo przesolić, kontrolujemy smak a pod koniec duszenia dodać możemy jeszcze odrobinę cząbru i pieprzu, ewentualnie soli.
Dzięki obtoczeniu mięsa w mące a także warzywom, które rozgotują się w wywarze, tego gulaszu nie trzeba dodatkowo zagęszczać mąką.
Smacznego! :)