Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świnka w warzywach duszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
cebula biała 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
natka pietruszki 1 sztuka
bulion wołowy 0,5 litr
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat
cząber
Zioła prowansalskie suszone Prymat
mąka
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Świnka w warzywach duszona

Kroki postępowania

1
Idealny przepis dla osób, które chcą stworzyć coś co właściwie tworzy się samo :) prosty i smaczny gulasz, o wyrazistym smaku przypraw i warzyw.

Pierwszym krokiem, który najlepiej wykonać dzień wcześniej jest przygotowanie mięsa. Ja wykorzystałam schab bo akurat schab lubię najbardziej ale może to być także typowe "gulaszowe". Mięso oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z przyprawami (ja sypałam około 0,5 łyżeczki każdej przyprawy) według własnych preferencji i odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 1 - Świnka w warzywach duszona foto
2
Cukinię oraz marchew ścieramy na tarce (grube oczka) a cebulę i paprykę kroimy w paseczki.

Mięso wyciągamy z lodówki i jeszcze raz mieszamy w misce w której się marynowało
Krok 2 - Świnka w warzywach duszona foto
3
Mięso obtaczamy w mące pszennej a w garnku rozgrzewamy olej do podsmażenia mięsa.
Krok 3 - Świnka w warzywach duszona foto
4
Z podsmażonym mięsem mieszamy warzywa oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut dokładnie mieszając.
Krok 4 - Świnka w warzywach duszona foto
5
Podlewamy mięso oraz warzywa bulionem, mieszamy dokładnie i dusimy na wolnym ogniu około 1,5 - 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
ubytki płynu możemy uzupełniać wodą bo podlewając ciągle bulionem z kostki łatwo przesolić, kontrolujemy smak a pod koniec duszenia dodać możemy jeszcze odrobinę cząbru i pieprzu, ewentualnie soli.
Dzięki obtoczeniu mięsa w mące a także warzywom, które rozgotują się w wywarze, tego gulaszu nie trzeba dodatkowo zagęszczać mąką.
Krok 5 - Świnka w warzywach duszona foto
6
Gotowym gulaszem polewamy kluski śląskie lub podajemy porcję z pieczywem.

Smacznego! :)
Krok 6 - Świnka w warzywach duszona foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 27.02.2014 08:59
uwielbiam takie jedzonko z kluseczkami - pycha
w mojej kuchni 27.02.2014 08:28
pyszny obiad podano
marcia7 27.02.2014 00:35
niezłe danie
Czyki 26.02.2014 22:58
Na obiad znakomite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak