świeże śledzie z piekarnika...

świeże śledzie z piekarnika...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śledzie

    1 kg/tuszki nie duże
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1,5 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - ile potrzeba
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet

obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody

w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce

przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem

blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie

posypać pieprzem świeżo mielonym

piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2

piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg i piec z 15-20 minut, nadmiar wody odparuje i śledzie będą chrupiące

smakują wyśmienicie i są lepsze od smażonych na patelni, smakują na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.05.2015 11:03
ciekawy pomysł na coś pysznego
Gracer 15.05.2015 13:43
super przepis
marcia7 15.05.2015 12:51
najzdrowsza przekąska
wwwiolka 15.05.2015 10:48
Bardzo fajny przepis.
ania2610 15.05.2015 10:27
faktycznie świetny pomysł, chętnie bym zjadła!
Franciszek 15.05.2015 10:15
Pomysł taki inny
Wafelek2601 15.05.2015 10:00
Ciekawy pomysł
Anna169Hosz 15.05.2015 08:18
Chętnie bym się poczęstowała:)
Maridka19 15.05.2015 08:17
Bardzo smaczne
Róża1 15.05.2015 07:44
na pewno bardzo smaczne :-) świetny pomysł !!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat