Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron świderki

    250 g
  • kiełbasa śląska

    4 pętka
  • boczniaki

    200 g
  • cebula

  • natka pietruszki

    pęczek
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki (płaskie)
  • bulion warzywny

    600 ml
  • oregano

    1 łyżka
  • cukier

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą

Makaron gotujemy al dente. Osączamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę i chwilę razem podgrzewamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

smakołyk 11.01.2015 00:32
Proste,smaczne i syte :-)
Kuchnia Marty 10.01.2015 21:58
Szybko i smacznie!
Megg 10.01.2015 19:13
wyśmienity obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat