Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron świderki
250 g -
kiełbasa śląska
4 pętka -
boczniaki
200 g -
cebula
-
natka pietruszki
pęczek -
koncentrat pomidorowy
100 g -
oliwa z suszonych pomidorów
2 łyżki -
mąka
2 łyżki (płaskie) -
bulion warzywny
600 ml -
oregano
1 łyżka -
cukier
-
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą
W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę i chwilę razem podgrzewamy.
Komentarze (3)