Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne babeczki Zewy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

babeczki

rodzynki 1 garść malayer
wiśnie 60 g suszone
orzechy nerkowca 50 g
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 250 g typ 500
proszek do pieczenia 1 łyżeczka czubata
mleko 3/4 szk
olej rzepakowy 1/2 szk

lukier

sok z cytryny kilka łyżek
cukier puder kilka łyżek

dodatkowo

kolorowa posypka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne babeczki Zewy

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
Orzechy posiekać ale nie za drobno i razem z rodzynkami i wiśniami dodać do suchych składników, wymieszać.
Mleko i olej wymieszać, i do tej mieszanki wsypać suche, wymieszać najlepiej widelcem i bardzo szybko.
Ciasto rozłożyć do foremek na babeczki ( mi wyszło 9 ).
Wstawić foremki na kratce do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut.
Po upieczeniu babeczki wystudzić i polać przygotowanym lukrem ( gęstość lukru zależy od tego czy chcecie bardziej czy mniej gęsty, dlatego nie podaję dokładnej ilości. Ja robię na oko i nie liczę. )
Na koniec posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 13.12.2016 16:26
Świetne zdjęcie, babeczki super wyglądają :)
Krzysztof15 13.12.2016 12:55
Pyszna propozycja
jan_mag 13.12.2016 10:30
Pięknie i pyszne :)
mysza75 13.12.2016 10:08
jaki ładne babki, pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak