Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • masło 82%

    125 g
  • mąka pszenna

    230 g
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • margaryna do wysmarowania formy

    1 duża łyż.

Farsz:

  • grzyby leśne

    400 g
  • kapusta kiszona

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • śmietanka 30%

    50 ml
  • parmezan

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:

Krok 1 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35cmx 11cm wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwizdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Krok 2 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto

Farsz:
Grzyby zalać wodą, odgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Krok 3 - Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami foto
Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat