Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna tarta z kiszoną kapustą i grzybami
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką,
a następnie zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o wymiarach 35cmx 11cm wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwizdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 15-20 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Farsz:
Grzyby zalać wodą, odgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

