surówka zimowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

surówka

  • kapusta biała

    2 kg
  • cukinia

    1 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • cebula biała

    0,5 kg
  • marchew

    0,5 kg
  • sól

    2 łyżki

zalewa

  • woda

    1 l
  • ocet

    2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt
  • Gorczyca biała cała Prymat

    0,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - surówka zimowa foto
Kapustę szatkujemy na drobno. Dodajemy sól. Ugniatamy rękami i odstawiamy na około 30 minut.
Krok 2 - surówka zimowa foto
W tym czasie pozostałe warzywa myjemy. Marchew obieramy, trzemy na tarce dużych oczkach. Pozostałe warzywa : paprykę i cukinię kroimy w drobno. Cebulę w piórka. Łączymy z kapustą.
Krok 3 - surówka zimowa foto
Przygotowujemy zalewę. Wodę łączymy z octem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy przez 5 minut.
Krok 4 - surówka zimowa foto
Gorącą, ale nie wrzącą zalewę wlewamy do warzyw. Odstawiamy na około 20 minut.
Krok 5 - surówka zimowa foto
Następnie warzywa przekładamy do wyparzonych słoików. Uzupełniamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 04.10.2016 10:05
Lubię takie kapuściane sałatki w słoikach, pycha :) Zabieram przepis do ulubionych...
Madzai 03.10.2016 08:40
Super do obiadu :)
MAR3STA 02.10.2016 19:20
lubię taką surówkę
mirosława4 02.10.2016 19:03
na zimę jak znalazł :)
Lis 02.10.2016 15:45
Zawsze smakowita:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat