Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z liści kalafiora

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Postanowiłem poczuć się królikiem i skosztowałem na surowo. Bingo! Pomyślałem i w te pędy "skonstruowałem" smaczny i nieco pikantny (w zasadzie trochę rzodkiewkę w smaku przypomina) dodatek do obiadu.

Składniki:

Składniki

liście kalafiora 10 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
szalotka 1 sztuka
posiekany koperek 3 duże łyż.
oliwa 50 mililitrów
woda 2 duże łyż.
ocet ryżowy 1 duża łyż.
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z liści kalafiora

Jeśli szukasz przepisu na szybki dodatek do obiadu lub kolacji, koniecznie sprawdź ten na surówkę z liści kalafiora. Do jej zrobienia nie potrzeba wielu składników! Można zrobić ją w 15 minut!

1. Liście kalafiora oczyszczamy i drobno szatkujemy. Drobno szatkujemy również szalotkę oraz paprykę.

2. Oliwę, wodę, ocet i cukier mieszamy z koperkiem. Wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy, najlepiej rękoma, lekko przy tym ugniatając w dłoniach.

3. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby smaki się "przegryzły".

Tak przygotowana surówka jest idealnym dodatkiem do obiadu oraz pieczonych lub grillowanych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak