Surówka z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pyszna i chrupiąca. Czerwona kapusta, bogactwo witaminy B1 i kolorowe papryki, wszystko wymieszane w sosie ananasowym z cytryną. Idealna do pieczonych mięs i zapiekanek.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Surówka:

  • kapusta czerwona

    550 gram
  • mix papryk

    500 gram

Sos:

  • sok ananasowy

    100 mililitrów
  • olej lniany

    1.5 łyżeczki
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę i papryki opłukać.
Kapustę pozbawić głąba, papryki gniazd nasiennych.
Wszystko szatkujemy w plastry. Ja kroiłam w robocie kuchennym.
Sos: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy surówkę.
Surówkę można jeść po lekkim 10-15 minutowym przegryzieniu się smaków, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 17.01.2019 12:08
Świetna surówka, szczególnie podoba mi się ten słodkawy sos.
Babeczka35 16.01.2019 06:30
Brzmi pysznie :)
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:05
Smakowita surówka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat