suflet z agrestu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    15 dag
  • agrest

    1/2 kg
  • skórka z cytryny

    1/2 sztuki
  • mąka

    1 łyżeczka
  • jaja

    2 sztuki
  • białe wino

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Agrest umyć, zalać niewielką ilością wody, dodać skórkę z cytryny, połowę cukru i chwilę pogotować, aż zmięknie. Przetrzeć przez sitko. Żółtka i resztę cukru ukręcić na puszystą masę, wsypać mąkę i rozmieszać z musem agrestowym. Przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia, dodać wino i zdjąć z ognia. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać ostrożnie z przygotowanym musem i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia ogniotrwałego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać suflet w średniej temperaturze (ok. 200 oC) przez ok. 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pajecznik 31.01.2012 18:29
nigdy nie zebra?am si? na odwag?, ale teraz z ch?ci? spróbuj?!
fasola 26.11.2011 14:45
agrest i winko... super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat