Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel żurawinowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
żółtko jajek 1 sztuk
olej roślinny 2 łyżki
cukier 150 gram
sok z cytryny 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
jabłka 800 gram
masło 100 gram
woda letnia 70 ml
żurawina
orzechy włoskie 200 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel żurawinowy

Kroki postępowania

1
W misce mieszamy mąkę, olej, żółtko i wodę letnią. Wyrabiamy energicznie ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Krok 1 - Strudel żurawinowy foto
2
Robimy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Krok 2 - Strudel żurawinowy foto
3
Żurawinę gotujemy w garnku z wodą i cukrem lub syropem żurawinowym, tak długo, aż wszystko odparuje.
Krok 3 - Strudel żurawinowy foto
4
Jabłka kroimy na cienkie cząstki.
Krok 4 - Strudel żurawinowy foto
5
Ostudzoną żurawinę, jabłka, cynamon, sok z cytryny, cukier mieszamy wszystko razem.
Krok 5 - Strudel żurawinowy foto
6
Ciasto wałkujemy na ręczniku kuchennym albo ściereczce lnianej posypanym mąką, bardzo cienko, aż będzie prawie przezroczyste.
Krok 6 - Strudel żurawinowy foto
7
Roztapiamy masło gdzie wykorzystamy do smarowania ciasta
Krok 7 - Strudel żurawinowy foto
8
Ciasto smarujemy masłem a następnie posypujemy orzechami.
Krok 8 - Strudel żurawinowy foto
9
Masę jabłkową wykładamy na brzeg wzdłuż ciasta.
Krok 9 - Strudel żurawinowy foto
10
Aby zwinąć ciasto, unieść ścierkę i zwinąć strudel od strony z nadzieniem w kierunku końca ciasta. Umieścić ciasto łączeniem do spodu na papierze do pieczenia
Krok 10 - Strudel żurawinowy foto
11
Pieczemy ciasto w 200 stopni przez 30 minut. Smarujemy co jakiś czas pozostałym roztopionym masłem.
Krok 11 - Strudel żurawinowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 01.02.2013 13:08
nigdy nie robilam czegos takiego, ale kusi
babajaga1969 29.12.2012 16:18
dobry
Iwka 29.12.2012 15:52
musi być przepyszny
angelika14 29.12.2012 15:36
pyszności
Konczi 29.12.2012 14:55
nigdy nie piekłam ale może się w końcu zdecyduję :)
kupiska 29.12.2012 14:48
Smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak