Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z dżemem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 750 ml
mleko 200 ml
drożdże 50 g
cukier 90 ml
margaryna w kostce 80 g
jajko 2
sól do smaku
marmolada 100 g
dżem 100 g
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z dżemem

Przygotować rozczyn, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do miski, dodać mąke, rozczyn, sól i reszte mleka. Wyrabiać ciasto. Dodać roztopiony i lekko ostudzony tłuszcz i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Wówczas przykryć je pozostawiając w cieple do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 2 porcje, rozwałkować na grubość około 1cm, posmarować dżemem zmieszanym z marmoladą i zwinąć formując podłużne strucle. Strucle przekroić wzdłuż i obie części splatać w ten sposób, aby widoczne było nadzienie. Strucle ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w średnio gorącym piekarniku około 45 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak