Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdżowe:

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier

    15 dag
  • masło

    12 dag
  • mleko

    3\\4 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • rodzynki

    2 łyżki
  • skórka pomarańczowa

    2 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • DODATKOWO:

  • masa makowa

    1 puszka
  • migdały w płatkach

    5 dag
  • aromat migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. Masło utrzeć z resztą cukru i 2 jajkami oraz z 1 żółtkiem na krem, dodać do niego przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, rodzynki oraz skórkę pomarańczową, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i na podsypana mąką stolnicy rozwałkować na grubość 1 cm, posmarować ciasto pozostałym białkiem, masą makową wymieszaną z kilkoma kroplami aromatu i posypać płatkami migdałowymi, zwinąć jak roladę. Zwinięte strucle przełożyć do wąskich foremek wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować reszta białka i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40min. Zimne delikatnie wyjąć z foremek i dowolnie ozdobić np. lukrem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Inal 08.10.2012 15:42
Mniam,pyszności! Wielbię makowiec,a ten wygląda cudnie.:)
Maniek2 17.09.2012 18:46
fajna
emeslive 18.05.2012 18:24
Lubię makowiec, jednak nigdy nie próbowałem robić go samodzielnie - obawiam się, że zawijanie by mnie przerosło.
Kuchareczka2 13.03.2012 13:55
uwielbiam pycha
dwa pokoje z kuchnią 27.12.2011 18:45
super pychotka!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat