Staropolskie smarowidło ziołowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słoniny

    pół kg
  • majeranek

    2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Od słoniny odkroic skórę, jeśli jeszcze takową ma (ze skóry mozna zrobić chipsy lub dodac np do pasztetu). Słonine pokroić w mniejsze kawałki a następnie przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa (lepiej to wychodzi gdy słonina jest zimna z lodówki). Skręcona słonie przełozyc do garnka i podgrzewac tak długo az swarki wytopią się. Wtedy dodać sól, pieprz i majeranek. Zamieszac i przelac do słoików czy pojemników. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorota20w 03.01.2013 10:59
dziękuję :)
PaniMISIOWA 17.11.2012 21:08
jeszcze tylko ogóreczek i gotowe!
babajaga1969 13.10.2012 20:31
dobre
ziutula 13.10.2012 20:24
super do pieczywa zamiast "dziwnych" kiełbach, ja mam zawsze jakieś smarowidło stopione...
fijolek91 13.10.2012 20:02
podoba mi się:)
Mati3 13.10.2012 19:56
fajne
Małgorzata106 13.10.2012 19:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat