Spaghetti z tuńczykiem, porem i jogurtem Roberta Sowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    500 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • tuńczyk

    2 puszki
  • por (biała część)

    2 szt
  • jogurt naturalny

    400 ml
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • szałwia

    1/2 pęczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu) z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Makaron odcedzić. W szerokim rondlu podsmażyć na oliwie z oliwek pokrojone pory z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy por będzie miękki, dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka i jogurt, zagotować i od razu dodać ciepły makaron. Dokładnie wymieszać i doprawić świeżo mielonym białym pieprzem. Przed podaniem posypać listkami natki i szałwii.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 23.03.2016 15:15
Nietypowy sposób na spaghetti.
msmariusz 30.04.2015 00:05
spaghetti pychota
Anonimowy 09.03.2014 14:24
średnie w smaku, nic specjalnego.
aniagdz 13.01.2014 09:00
świetny przepis i pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat