SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • makaron spaghetti

    200 g
  • boczek wędzony

    150 g
  • cukinia

    około 200 g
  • masło

    łyżka
  • sól i pieprz

Sos

  • żółtka

    z 3 mniejszych jaj
  • serek mascarpone

    czubata łyżka
  • masło

    miękkie, łyżka
  • olej

    lub oliwa - łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki sosu dokładnie łączę.
Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat