Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
makaron spaghetti
200 g -
boczek wędzony
150 g -
cukinia
około 200 g -
masło
łyżka -
sól i pieprz
Sos
-
żółtko jajek
z 3 mniejszych jaj -
serek mascarpone
czubata łyżka -
masło
miękkie, łyżka -
olej
lub oliwa - łyżka
Przepis i sposób przygotowania SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE
Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze (0)