SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • makaron spaghetti

    200 g
  • boczek wędzony

    150 g
  • cukinia

    około 200 g
  • masło

    łyżka
  • sól i pieprz

Sos

  • żółtko jajek

    z 3 mniejszych jaj
  • serek mascarpone

    czubata łyżka
  • masło

    miękkie, łyżka
  • olej

    lub oliwa - łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

Składniki sosu dokładnie łączę.
Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat