Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

makaron spaghetti 200 g
boczek wędzony 150 g
cukinia około 200 g
masło łyżka
sól i pieprz

Sos

żółtko jajek z 3 mniejszych jaj
serek mascarpone czubata łyżka
masło miękkie, łyżka
olej lub oliwa - łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: SPAGHETTI CARBONARA Z CUKINIĄ I MASCARPONE

Składniki sosu dokładnie łączę.
Boczek kroję w małą kostkę, cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
W międzyczasie podsmażam boczek - do momentu aż się zarumieni. Następnie wrzucam cukinię z masłem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Wrzucam odcedzony gorący makaron wraz z 3-4 łyżkami wody, w której się gotował, mieszam.
Zmniejszam ogień, dodaję przygotowany sos, mieszam, zdejmuję z ognia. Uważać, żeby żółtka się nie ścięły!
Gotowy makaron posypuję świeżo mielonym pieprzem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak