Sos żeberkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1/2 kg
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

    1
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • woda

    150 ml
  • olej do smażenia

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka nacieramy solą i pieprzem i smażymy. Gdy żeberka obsmażą się z obydwu stron podlewamy je wodą i dusimy na małym ogniu. Wrzucamy dwie połówki cebuli i ząbek czosnku. Wszystko dusimy, aż sos nabierze aromatu. Wyjmujemy żeberka, a sos zagęszczamy wodą z mąką. Świetny sos do klusek śląskich czy nawet ziemniaków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 23.06.2012 08:28
pyszny
ronald88 19.05.2012 09:36
super
Justyna Jussstiii 01.01.2012 11:41
super
Andzia1977 24.11.2011 22:23
na pewno pyszniutki sosik
anja3107 22.11.2011 11:35
super
Monika111 20.11.2011 16:16
pycha! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat