sos z podrobów

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczek pietruszki

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler naciowy

    1 szt
  • masło

    15 g
  • mąka kukurydziana

    1 łyżeczka
  • bulion

    0,5 l
  • podroby

    0,5 l
  • cebula

    1 krążki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W trakcie pieczenia kurczaka ugotować na małym ogniu szyję, serce i żółądek z pokrojoną marchwią, cebulą, pęczkiem pietruszki i selerem.
Rosół odcedzić. Następnie posiekać serce i żołądek. Wątróbkę pokroić i udusic na maśle.
Powstały w czasie pieczenia sos dodać do bulionu i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody i zagęścić nią sos. Mieszając gotować na średnim ogniu 2 min. Dodać serce, żołądek i wątróbkę. Wlać do sosjerki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 07.09.2011 13:39
nie lubię takiego sosu
aacaac 31.08.2011 16:01
mniam
Justyna Jussstiii 30.08.2011 11:26
super
Barbara55 09.07.2011 16:47
sos jest zawsze dobry
annagebalska 18.06.2011 09:59
mniam
Magda60 12.06.2011 21:59
super
Juleczka20 30.05.2011 10:22
super
KasiaK90 20.05.2011 10:07
fajny
artur7 16.04.2011 06:37
smaczne
rakow2 28.02.2011 15:39
podroby są całkiem dobre do różnych potraw

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat