Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczeniowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,5 kg
cebula 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do sosu 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia 1 łyżeczka
woda 3 szklanki
mąka 1 łyżeczka
włoszczyzna suszona 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczeniowy

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię dodać olej i wrzucić mięso. Pokroić w kostkę cebulę i dodać do mięsa. Smażyć do przyrumienienia się mięsa.
Krok 1 - Sos pieczeniowy foto
2
Dodać wszystkie przyprawy. Zamieszać.
Krok 2 - Sos pieczeniowy foto
3
Przełożyć wszystko do garnka i zalać wodą. Dodać ziela angielskie i liść laurowy. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na małym ogniu.
Krok 3 - Sos pieczeniowy foto
4
Jak mięso zmięknie, rozrobić w szklance zawiesinę- łyżkę mąki wymieszać dokładnie z 1/3 szklanki wody i dodać do gotującego sosu, energicznie mieszając. Posolić do smaku.
Krok 4 - Sos pieczeniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia21 24.07.2013 18:15
robię podony
IwonaDD 24.07.2013 18:06
bardzo lubie taki sosik
artur7 24.07.2013 17:07
tez taki robie fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak