Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczareki całe 50 dag
śmietana 1/4 litra
mąka pszenna 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
przyprawa do zup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Połowę smażymy na maśle na rumiano a drugą połowę dusimy do miękkości w niewielkiej ilości wody i maśle. Ciągle mieszamy, gdy wody brakuje dolewamy. Gdy są już dobre dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną, zagotowujemy, przyprawiamy i dodajemy pieczarki smażone na maśle, mieszamy. Podajemy do dań mięsnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 27.02.2014 17:19
pycha sos :)
fotoviderek 13.01.2014 07:41
Świetny sosik :)
Aannkaa82 03.04.2013 21:31
Uwielbiam grzybki, najbardziej leśne ale pieczarki też mogą być. Lubie taki sosik do placków ziemniaczanych.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak