Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos musztardowy do jajek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

musztarda 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
olej 3,5 szklanka
ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO 4 szt
żółtko surowe 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos musztardowy do jajek

Ugotowane żółtka wrzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy surowe żółtko, musztardę /ja dodaję stołową/ oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Następnie, ciągle mieszając wlewamy powoli olej /ja dodaję z pestek winogron/. Na końcu powoli wlewamy ocet winny i dodajemy natkę pietruszki. Ponownie dokładnie mieszamy i stawiamy do lodówki do schłodzenia. Sos doskonale pasuje zarówno do gotowanych jajek jak i mięs i wędlin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak