Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno marchewkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatki wieprzowej 600 g
średnie marchewki 4
cebula 1
ząbki czosnku 3
wody 1,5 szk
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
ziół włoskich 1 łyżka
sól do smaku
koncentratu pomidorowego 150 g
opcjonalnie 1 łyżka mąki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno marchewkowy

Mięso umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę oraz czosnek obrać i umyć. Cebulę pokroić w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso zmielić razem z marchewką w maszynce do mięsa na grubym sitku. Zmielone składniki wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć od czasu do czasu mieszając. Z mięsa wytopi się trochę tłuszczu, więc nie ma potrzeby dawania innego do smażenia. Gdy składniki się podsmażą dodać pokrojoną cebulę i czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać przyprawy i gotować wszystko 5-7 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, wymieszać i zagotować. Gdyby okazało się, że sos jest zbyt wodnisty zagęścić go odrobiną mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody i ponownie zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać np. z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 26.06.2013 08:24
pyszny sosik
Katarzyna/kate1980 08.06.2013 20:24
ciekawe połączenie z marchewką
Magda24 07.06.2013 21:53
lubię taki sos, też czasem robię
Konczi 07.06.2013 21:16
mój ulubiony robię podobny i jest pyszny, polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak