Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos malinowy na ajerkoniaku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 250-350 g
ajerkoniak 1/2 szkl.
żółtko jajek 3-4 szt.
cukier waniliowy 1 op.
pomarańcza 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos malinowy na ajerkoniaku

Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki.
Pomarańczę wyszorować, sparzyć, osuszyć i otrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć sok.
Do soku pomarańczowego dodać cukier waniliowy i otartą skórkę - zagotować w mikrofalówce i wymieszać do rozpuszczenia cukru.
Do gorącej mieszanki dodać żółtka połaczone z łyżką ajerkoniaku i jak najszybciej wymieszać, aby się nie zwarzyły.
Dolać resztę ajerkoniaku i mus malinowy - mieszać do uzuskania jednolitej konsystencji.

Podawać jako polewę do lodów, sałatek owocowych, deserów i ciast.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 28.09.2012 09:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak