Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych

Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placki buraczano-ziemniaczane

    9 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 duży ząbek
  • papryczka ostra okrągła mała

    1/2 sztuki
  • masło

    1 czubata łyżka
  • śmietanka słodka

    150 ml
  • sól

    do smaku:
  • nalewka wiśniowa

    50-80 ml
  • zielenina

    2 posiekana
  • kurki

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych foto
Placki usmażyłam według tego przepisu - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/254189/rozowe-placki-buraczkowo-ziemniaczane.html - odstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika żeby nie wystygły.

Naszykowałam składniki sosu - kurki dokładnie oczyściłam, opłukałam i dobrze osączyłam, większe rozdrobniłam. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekałam.
Krok 2 - Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych foto
Na patelni rozpuściłam masło, dodałam posiekane składniki a gdy cebula się zeszkliła dosypałam kurki. Smażyłam na mocnym ogniu 3 - 4 minuty ...
Krok 3 - Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych foto
po czym wlałam wiśniówkę i dodałam ze 3 szczypty suszonego tymianku bo innego nie miałam - ale świeży jednak chyba byłby bardziej odpowiedni.
Krok 4 - Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych foto
Po może 2 minutach, gdy alkohol odparował, dolałam śmietankę - wzięłam słodką 18 % - dosypałam zieleninę czyli dodałam mieszankę natki pietruszki, szczypiorku, koperku i odrobiny lubczyku, zagotowałam a kiedy sos zgęstniał doprawiłam całość solą, pieprzem i papryką.
Krok 5 - Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych foto
Nie trzeba nic dalej czy dłużej dusić bo kurki im krócej obrabiane tym smaczniejsze.
Krok 6 - Sos kurkowy z wiśniówką na plackach buraczkowych foto
Słodkawe ze względu na buraczki placki idealnie zgrały się ze słodkawym sosem kurkowym pachnącym ziołami i lekką nutką wiśni. Przyznam jednak, że innym razem spróbuję dodać kwaśną śmietanę żeby przełamać słodycz nalewki albo użyję nalewki bardziej wytrawnej bo sos wyszedł mi pyszny, ale chyba ciut za bardzo słodki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smerfetka79 16.07.2016 00:12
pięknie wygląda, aż chciałoby się spróbować
Beata73 18.11.2015 08:47
super potrawa
Ada-Gaba 04.10.2014 20:14
świetny przepis, zapowiada się smacznie
SmacznaPyza 30.09.2013 20:31
mam nadzieję, że rzeczywiście próbowałeś i smakowało :)
romanrafal 29.09.2013 17:12
rewelacja,super,pycha
SmacznaPyza 22.04.2013 19:45
i było bardzo pyszne - trzeba tylko uważać z wiśniówką żeby sos nie wyszedł za słodki
Kulinarna Ja 18.04.2013 17:14
mm ale to musi być smaczne!
Ewa6274879 29.12.2012 21:05
zapowiada się pyszne danie, nie tylko sos ale i placki :)
Babciagramolka 19.12.2012 17:51
Wszystko mam . Jeszcze tylko przeczekać świeta i do dzieła .Zaintrygowałas mnie zestawieniem wiśniówki i kurek- oba lubię - to cos dla mnie .
aginaa 30.10.2012 07:54
placki buraczane... ? uwilebima buraki, więc przepis muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat