Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos grzybowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
ocet balsamiczny 5 łyżek
masło
śmietana 12% 100 ml
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: sos grzybowy

Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, umyć i obgotować w osolonej wodzie ok 20-30 minut.
Odcedzić.
Cebulę i czosnek pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki masła, podsmażyć cebulę, pod koniec dodać czosnek i smażyć chwilę, podlać octem balsamicznym i trzymać na ogniu, aż odparuje.
Po tym czasie dodać jeszcze trochę masła i grzyby. Smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie podlać śmietaną, dodać przyprawy i dusić ok 5 minut.
Podawać z ziemniakami, albo z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 03.09.2016 17:20
Dobry sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak