Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowo-serowy podany z makaronem
Wykonanie:
1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy. Uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
2. Gdy grzyby będą już miękkie, to wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, ser ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzamy.
4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.
Smacznego!