Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos grzybowo-serowy podany z makaronem

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

W sezonie grzybowym obowiązkowo trzeba przygotować sosik grzybowy, pyszny i pachnący. Idealny na bezmięsny obiad. Lubicie takie sosy? Robicie? Sezon grzybowy w pełni to korzystajcie. Smak i zapach nie do opisania. Taki sos robię tylko z moich ulubionych grzybków prawdziwków. Tym razem wzbogaciłam go serem ricotta i to był strzał w dziesiątkę, sos zyskał delikatnego smaku i aksamitnej konsystencji. Zapraszam :)

Składniki:

Sos

prawdziwki
50 dag
cebula
1 sztuka
masło
1 łyżka
śmietana 12%
250 ml
ser ricotta
10 dag
sól
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
2 kulki
Sklep Prymat
gorąca woda
niewielka ilość
warzywa suszone
2 łyżeczki
natka pietruszki
według uznania
szczypiorek
według uznania
Sklep Prymat

Dodatkowo

makaron grube wstążki
20 dag
olej
1 łyżka
gorąca woda
do gotowania
sól
do gotowania
Sklep Prymat
natka pietruszki
do posypania dania
szczypiorek
do posypania dania
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos grzybowo-serowy podany z makaronem

Wykonanie:

1. Grzyby oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę lub paski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy. Uważamy, żeby za mocno jej nie przypiec, następnie wrzucamy grzyby i również przesmażamy, następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dusimy do miękkości często mieszając, w razie potrzeby dolewamy gorącej wody.

2. Gdy grzyby będą już miękkie, to wyjmujemy z nich ziele angielskie i liść laurowy, a dodajemy do nich suszone warzywa, ser ricotta i śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzamy.

4. Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu. Posypujemy natką i szczypiorkiem. Podajemy gorące.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 31.01.2018 07:49
Dziękuję :)
Babeczka35 31.01.2018 07:48
Dziękuję :)
Babeczka35 31.01.2018 07:47
Dziękuję :)
gusia1000 02.11.2017 23:04
Dobry, prosty obiad.
jejkuchnia 24.10.2017 16:08
Świetny makaron!
Urszula Świeca 22.10.2017 19:40
Smaczny obiadek.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak