Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos dyniowy z cebulą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5-2 kg
żółta papryka 3 duże
cebula biała 600 g
cukier 1,5 szkl.
ocet 10 % 1/4 szkl.
ocet jabłkowy 1/2 szkl.
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 2/3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżka
kozieradka mielona do smaku
olej rzepakowy 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos dyniowy z cebulą

Dynię obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w kawałki – odważyć potrzebną ilość. Posypać łyżką soli, wymieszać i odstawić na godzinę. Odcedzić solankę.

Połowę cebuli i paprykę pokroić, podlać szklanką wody i dusić około 15 minut. Dodać dynię i dusić razem, aż warzywa zupełnie zmiękną - zmiksować całość na gładko. Dodać pozostałą cebulę pokrojoną w piórka, cukier, imbir, ocet jabłkowy i pieprz. Dusić ok. 20 min. na najmniejszym płomieniu, a następnie dodać kozieradkę i ocet 10% . Gotować jeszcze kilka minut.

Zapasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 25.09.2016 12:36
Podobnie jak ketchup - do kanapek z serem białym, żółtym, z wędlinką czy do kiełbaski na ciepło :)
komentator 25.09.2016 10:16
a do czego jesc ten sos?
Łukasz15 24.09.2016 23:27
Pyszny sos
Mniam 24.09.2016 23:15
Bardzo fajny sos i w smaku za pewne ciekawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak