Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sos cygański do mięs

4.8
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dojrzałe pomidory
1 kg
papryka czerwona
1 szt
czosnek
2 ząbki
sól
1 łyżka
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
0,5 łyżki
pieprz
1 łyżka
Sklep Prymat
cebula
1 szt
ogórek konserwowy
2 szt
majeranek
1 łyżka
Sklep Prymat
ocet
2 łyżki
oliwa
3 łyżki
cukier
2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cygański do mięs

Każdego pomidora naciąć (na jego skórce zrobić krzyżyk, aby łatwiej się go obierało ze skórki) i sparzyć wrzątkiem, po czym obrać je ze skórki i podzielić na cząstki. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić i dodać do pomidorów. Dodać przyprawy, ocet, oliwę i drobno pokrojonego ogórka. Całość wymieszać i podgrzewać około 1,5 godziny aż sos ładnie zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć przez sito. Przekładać do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.08.2013 21:34
chyba takiego nnie robiłam
kate.500 17.03.2012 07:35
pysznosci
MAR3STA 10.03.2012 17:37
uwielbiam takie sosy
caralajna 20.02.2012 14:41
zawsze kupuję, jeszcze nie robiłam..
treonina 06.02.2012 18:41
takiego jeszcze nie robiłam, spróbuję! dzięki
Atomówka 06.02.2012 18:07
Ciekawy przepis, wyprobuje na pewno;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak