Sos chili z cukinią i bakłażanem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1/2 kilograma
  • cukinia

    1/2 kilograma
  • papryka czerwona

    1/2 kilograma
  • cebula

    1/2 kilograma
  • czosnek

    1 sztuka
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • olej roślinny

    1/2 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • ocet 10 %

    3 łyżki
  • żelfix

    2 opakowania
  • woda

    5 szklanek
  • koncentrat pomidorowy

    400 gramów
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2-3 łyżki
  • Kolendra cała Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę przeciąć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię i bakłażany obrać, pokroić w grube paski, cebule w piórka. Warzywa razem z papryczkami chili zmielić maszynką do mięsa.

Przełożyć składniki do dużego szerokiego rondla, dodać olej i przyprawy. Wymieszać i poddusić. Podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku octem. Pod przykryciem pozostawić do ostygnięcia, aby sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą, cukrem i octem. Ponownie zagotować dodając żelfix, pogotować na małym palniku kilka minut i napełnić słoiczki. Szczelnie zakręcić. Odstawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 06.09.2017 12:53
Coś dla mnie, lubię ostre. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat