Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos chili z cukinią i bakłażanem

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1/2 kilograma
cukinia 1/2 kilograma
papryka czerwona 1/2 kilograma
cebula 1/2 kilograma
czosnek 1 sztuka
papryczka chili 2 sztuki
olej roślinny 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
ocet 10 % 3 łyżki
żelfix 2 opakowania
woda 5 szklanek
koncentrat pomidorowy 400 gramów
Papryka słodka mielona Prymat 2-3 łyżki
Kolendra cała Prymat 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos chili z cukinią i bakłażanem

Paprykę przeciąć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię i bakłażany obrać, pokroić w grube paski, cebule w piórka. Warzywa razem z papryczkami chili zmielić maszynką do mięsa.

Przełożyć składniki do dużego szerokiego rondla, dodać olej i przyprawy. Wymieszać i poddusić. Podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku octem. Pod przykryciem pozostawić do ostygnięcia, aby sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą, cukrem i octem. Ponownie zagotować dodając żelfix, pogotować na małym palniku kilka minut i napełnić słoiczki. Szczelnie zakręcić. Odstawić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 06.09.2017 12:53
Coś dla mnie, lubię ostre. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak