Sorbet truskawkowo-pomarańczowy

Sorbet truskawkowo-pomarańczowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    500 g
  • syrop pomarańczowy

    5 łyżek
  • otarta skórka z pomarańczy

    szczypta
  • cukier

    1/4 szkl.
  • woda

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy z cukrem, mieszamy do uzyskania syropu, studzimy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i przekładamy do blendera.
Do truskawek dodajemy syrop pomarańczowy oraz odrobinę otartej skórki z wyparzonej pomarańczy i miksujemy.
Do zmiksowanych truskawek dolewamy syrop cukrowy i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego musu.
Gotowy mus przedkładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 6 godzin, a co 2 godziny sorbet należy przemieszać. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mufinka79

02.07.2013 12:05
Dziękuję wszystkim za miłe komentarze :)

tomek18

01.07.2013 12:48
ale pyszności

AnielskaSlodycz

01.07.2013 12:22
bardzo lubię sorbety :)

Ola1984

01.07.2013 12:14
Super orzeźwiający deser. Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat