sorbecik malinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    3 łyżeczki
  • woda

    400 ml
  • sok z cytryny

    1/2 połowy
  • syrop malinowy

    3 łyżki
  • malin

    1 garść
  • herbata czarna

    4 z malinami
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat