Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

sorbecik malinowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier
3 łyżeczki
woda
400 ml
sok z cytryny
1/2 połowy
syrop malinowy
3 łyżki
malin
1 garść
herbata czarna
4 z malinami

Przepis i sposób przygotowania na: sorbecik malinowy

Herbatę zaparzyć w 200 ml wody przez ok. 8 minut, aż do uzyskania mocnej esencji. Resztę wody (200 ml) zagotować z cukrem do momentu wrzenia, a następnie wymieszać uzyskany syrop cukrowy z esencją herbaty. Dodać sok cytrynowy lub kwasek, wymieszać i przelać do metalowego naczynia. Włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Uwaga! Sorbet należy mieszać od czasu do czasu w trakcie zamarzania tak aby pokruszyć go na kawałki zanim zamarznie na kamień. Gotowy deser przełożyć do pucharków, udekorować malinami, polać syropem malinowym i miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak