Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z malin.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 2 kg
cukier 1 kg
sok z cytryny

Porada

Jest to łatwy do zrobienia malinowy sok, który najlepiej smakuje, gdy rozrobi się go z wodą, świetnie też nada się jako dodatek do herbaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z malin.

Maliny umyć i osuszyć, a następnie przełożyć je do garnka i zasypać 700g cukru. Odstawić maliny z dodatkiem cukru na jakiś czas, by puściły sok. Po około godzinie nastawić maliny na gotowanie, a podczas ich gotowania dodać do nich pozostałą ilość cukru (300g) oraz sok z połowy cytryny. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny gotować około 30 minut od czasu do czasu je mieszając. Po tym czasie przecedzić maliny na bardzo drobnym sitku lub sitku wyłożonym gazą, by oddzielić sok od miąższu owoców. Przecedzony gorący jeszcze sok przelewać do słoiczków, buteleczek i odstawiać je do góry dnem do momentu wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.10.2014 18:27
Ja tylko takie soczki lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak