Sok z aronii

Sok z aronii

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    2 kg
  • woda

    1 litr
  • cukier

    1 kg
  • sok z cytryny

    1/2 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sok z aronii

Kroki postępowania

Krok 1 - Sok z aronii foto
Aronie myjemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (użyłam mniejszej ilości, aby sok był bardziej mocniejszy). Gotujemy je przez 30 minut na bardzo małym gazie, aby lekko "pyrkotała".
Krok 2 - Sok z aronii foto
Następnie przecedzamy przez sitko.
Krok 3 - Sok z aronii foto
Ponownie gotujemy przez 20 minut. Dodajemy w międzyczasie cukier i sok z połowy cytryny. Sok co chwilę mieszamy.
Krok 4 - Sok z aronii foto
Gorący przelewamy do wcześniej przygotowanych słoiczków i mocno je zakręcamy.
Krok 5 - Sok z aronii foto
Słoiki pasteryzujemy jeszcze dodatkowo przez 10 minut, wówczas mamy pewność, że sok nie zepsuje się.Po pasteryzacji układamy je do góry dnem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

staropolanka5 02.10.2013 15:28
zdrowy jest taki soczek , tylko mało soku jest z aronii
Ela_K 01.10.2013 12:20
pyszny jest ten sok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat