Przepis i sposób przygotowania na: Soczyste paski wołowe
Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy wszystkie ciecze do momentu ich połączenia. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach imbir oraz przyprawy: oregano, pieprz czary oraz cayenne. Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w średniej wielkości paski*.
* Ważne jest to, aby użyć dobrej, świeżej wołowiny, o jak najmniejszej ilości włókien. Wtedy zyskamy pewność, że mięso po przygotowaniu nie będzie twarde.
Następnie każdy kawałek nacieramy dokładnie marynatą, a pozostałą jej część wlewamy do naczynia, w którym będą marynowały się paski wołowe.
2. Kolejnego dnia, na teflonowej patelni podsmażamy paski przez około 5 minut z każdej strony.*
* nie musimy już dodawać oleju, gdyż ten został użyty do marynaty.
Następnie przekładamy paski do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 do 45 minut.
* Jeśli przed włożeniem do piekarnika ilość marynaty jest zbyt mała to warto dodać do pasków dodatkową łyżkę sosu sojowego i podlać je białym winem.
Gotowe paski podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję kulki jaglane i zasmażane buraczki.
Życzę smacznego! :)