Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczyste paski wołowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

mięso wołowe 300 g (udźca, łopatki lub rumsztyku)

MARYNATA

olej rzepakowy 3 łyżki (tłoczonego na zimno)
sos sojowy słodki 3 łyżki (np. indonezyjskiego)
ocet balsamiczny 1 łyżka
syrop klonowy 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
imbir 2 cm
oregano 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Soczyste paski wołowe

1. Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa (najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić wołowinę na noc do lodówki).

Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy wszystkie ciecze do momentu ich połączenia. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach imbir oraz przyprawy: oregano, pieprz czary oraz cayenne. Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na chwilę.

Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w średniej wielkości paski*.

* Ważne jest to, aby użyć dobrej, świeżej wołowiny, o jak najmniejszej ilości włókien. Wtedy zyskamy pewność, że mięso po przygotowaniu nie będzie twarde.

Następnie każdy kawałek nacieramy dokładnie marynatą, a pozostałą jej część wlewamy do naczynia, w którym będą marynowały się paski wołowe.

2. Kolejnego dnia, na teflonowej patelni podsmażamy paski przez około 5 minut z każdej strony.*

* nie musimy już dodawać oleju, gdyż ten został użyty do marynaty.

Następnie przekładamy paski do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 do 45 minut.

* Jeśli przed włożeniem do piekarnika ilość marynaty jest zbyt mała to warto dodać do pasków dodatkową łyżkę sosu sojowego i podlać je białym winem.

Gotowe paski podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję kulki jaglane i zasmażane buraczki.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 02.06.2015 22:46
bardzo apetyczny obiadek:)
Pani Domu 25.09.2014 14:34
moje smaki
marcia7 25.09.2014 13:01
niezłe mięcho
Ewelina1991 25.09.2014 11:01
wygląda kusząco
Konczi 25.09.2014 09:34
bardzo smacznie podane :)
IZABELA29 25.09.2014 09:34
pyszny obiadek i taki kolorowy
mysliwy
mysliwy 25.09.2014 09:30
jak dla mnie bomba!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak