SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata

  • olej słonecznikowy

    100 ml
  • przecier pomidorowy

    50 ml
  • ketchup pikantny

    5 łyżek
  • krem chrzanowy Smak

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    5 szt
  • Przyprawa do mięs Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • Rozmaryn suszony Prymat

Mięso

  • karkówka

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Do oleju słonecznikowego dodajemy kolejno: przecier pomidorowy, ketchup, chrzan, pokrojona w piórka cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy przyprawą do mięs, papryką ostrą, suszonym czosnkiem, pieprzem i roztartym w dłoniach rozmarynem.
Krok 2 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i dostawiamy do lodówki.
Krok 3 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Karkówkę myjemy i kroimy w plastry.
Krok 4 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Pokrojone w plastry mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
Krok 5 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Kawałki mięsa przekładamy do zamykanego pojemnika i pokrywamy warstwą marynaty.
Krok 6 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Zamarynowane mięso zamykamy w pojemniku.
Krok 7 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Całość chłodzimy w lodówce, najlepiej przez 24 godziny.
Krok 8 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Gotową karkówkę układamy ruszcie i grillujemy przez ok. 7 minut.
Krok 9 - SOCZYSTA KARKÓWKA Z GRILLA foto
Gdy będzie ładnie zarumieniona przekładamy na drugą stronę na kolejne 7 minut.

Benita
Jeżeli nie chcemy, by karkówka była sucha, nie wybierajmy zbyt chudego mięsa. Pamiętajmy o rozbiciu karkówki i odpowiednim zamarynowaniu. Przed położeniem na grill, posmarujmy ruszt tłuszczem, dzięki czemu unikniemy przyklejania się mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Hrabina w kuchni 12.05.2015 21:02
Pyszne mięsko.
Aleksandra/Olcia 12.05.2015 10:12
mniam! pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat