Śnieżne pączki karnawałowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    7 szklanek
  • drożdże

    50 g
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • mleko ciepłe

    2 szklanki
  • masło roztopione

    1/3 szklanki
  • rum

    2 łyżki
  • skórka cytrynowa zmielona

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Krem:

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    500 ml
  • masło

    60 g
  • biała czekolada

    200 g
  • miód prawdziwy

    50 g
  • cukier puder

    do oprószenia
  • woda

    1/4 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śnieżne pączki karnawałowe foto
Z drożdży ,łyżeczki cukru,łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn,zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski,wsypać sól i cukier wbić jajko,dodać żółtka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło,dolać rum lub spirytus dodać śmietanę i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Gdyby ciasto okazało się za "suche" można dolać jeszcze ciepłego mleka. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 2 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy jednolite kółka. Tak przygotowane pączki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Tu nie trzeba się śpieszyć bo cały sekret pulchnych pączków tkwi w tym że ciasto musi bardzo dobrze wyrosnąć. We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy pączki z obu stron na rumiano,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju,aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ pączki szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Śnieżne pączki karnawałowe foto
Krem: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka dodajemy masło oraz miód i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia,gotujemy cały czas energicznie mieszając do powstania jednolitej masy,następnie zestawiamy z ognia wsypuję połamaną lub startą białą czekoladę i mieszając rozpuszczamy ją w śmietanie. Krem odstawiamy do przestygnięcia a następnie wkładamy na całą noc do lodówki w celu solidnego schłodzenia. Na drugi dzień masę śmietanowo-czekoladową ubijamy mikserem na puszysty krem.
Krok 3 - Śnieżne pączki karnawałowe foto
Tak przygotowany krem wkładamy do szprycy cukierniczej i przekładamy masą przekrojone poziomo pączki.Na koniec oprószamy grubo cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 03.03.2014 08:33
uwielbiam takie pączki
Anna169Hosz 22.02.2014 09:39
Pyszne - lubię pączki dobrze nadziane :)
gibli 14.02.2014 10:58
ale pychota, mogę prosić jednego:)
Łucja 13.02.2014 21:41
pyszne pączusie :)
Kajka12 12.02.2014 12:34
Mmm.. pyszności!
Kuchenka 11.02.2014 19:05
bardzo ładne
ao_12 11.02.2014 18:07
ale mi narobiłaś smaka :)
Mniam 11.02.2014 17:49
Wyglądają fantastycznie!
Czarnula87 11.02.2014 15:19
pyszności serwujesz
agnieszka214 11.02.2014 15:15
narobiłas mi smaka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat