Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

śmietanowy tort owocowy

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

biszkopty

jajko
2x8 sztuk
mąka pszenna
2x3/4 szklanki
mąka ziemniaczana
2x3/4 szklanki
mąka pszenna
1/2 szklanki
kakao
1/2 szklanki
cukier kryształ
2x1,5 szklanki
proszek do pieczenia
2x 1,5 łyżeczki
sól
szczypta
Sklep Prymat

krem

śmietana 30-pocentowa
1,5 kg
serek mascarpone
500 g
biała czekolada
6 tabliczek
brzoskwinie w puszce
1 opakowanie
wiórki kokosowe
100-200 g
cukier puder
do smaku
cukier waniliowy
3 opakowania
Sklep Prymat
fix do śmietany
wg potrzeb lub żelatyna

dodatkowo

owoce
do dekoracji
dżem
3 słoiki do przełozenia
czekolada
do dekoracji
płatki migdałowe
wg potrzeb

poncz

sok z cytryny
2 sztuki
sok pomarańczowy
2 szklanki
alkohol
wg uznania

Porada

Wykorzystajmy dowolny dżem oraz wykonajmy swój ulubiony pacz-można użyć mocnej herbaty, smakowych wódek czy róznych dowolnych soków. Do przepisu polecam dżem brzoskwiniowy i truskawkowy, gdyz najlepiej komponują się z kremem

Przepis i sposób przygotowania na: śmietanowy tort owocowy

Białka z 8 jaj ubijamy osobno z solą, gdy będa puszyste dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. 3/4 szkl. mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej oraz dodatkowe 1/2 szkl. przesiewamy do miski. Wyłaczamy mikser, wmieszujemy suche składniki i przelewamy biszkopt do tortownicy (ok.26-28-30)cm i pieczemy, nastepnie studzimy. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, ale dodajemy 1/2szkl. kakao.W 200ml. śmietany roztapiamy czekoladę, studzimy. Pozostałą śmietanę
ubijamy, po chwili dodajemy cukier do smaku, roztopiona czekoladę, mascarpone i ew. smietan-fixy lub/i żelatynę i ubijamy dalej do uzyskania puszystej masy. Dzielimy masę na 2/3 i 1/2 Każdy biszkopt kroimy na pół. Nasączamy np. alkoholem, herbata, sokiem, sokiem z alkoholem(polecam syrop z brzoskwiń z alkoholem i cytryna). Na spód kładziemy biszkopt nasączony, smarujemy dżemem. Brzoskwinie kroimy drobniutko, osaczamy i dodajemy do większej części kremu wraz z kokosem, mieszamy i przekładamy biszkopt, na niego kładziemy następny nasączony i postępujemy cały czas jak przy pierwszym placku. Tort obsmarowujemy reszta kremu, obsypujemy migdałami i ozdabiamy owocami i czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak