śmietanowy tort owocowy

śmietanowy tort owocowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopty

  • jajko

    2x8 sztuk
  • mąka pszenna

    2x3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2x3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • kakao

    1/2 szklanki
  • cukier kryształ

    2x1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2x 1,5 łyżeczki
  • sól

    szczypta

krem

  • śmietana 30-pocentowa

    1,5 kg
  • serek mascarpone

    500 g
  • biała czekolada

    6 tabliczek
  • brzoskwinie w puszce

    1 opakowanie
  • wiórki kokosowe

    100-200 g
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    3 opakowania
  • fix do śmietany

    wg potrzeb lub żelatyna

dodatkowo

  • owoce

    do dekoracji
  • dżem

    3 słoiki do przełozenia
  • czekolada

    do dekoracji
  • płatki migdałowe

    wg potrzeb

poncz

  • sok z cytryny

    2 sztuki
  • sok pomarańczowy

    2 szklanki
  • alkohol

    wg uznania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania śmietanowy tort owocowy

Białka z 8 jaj ubijamy osobno z solą, gdy będa puszyste dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. 3/4 szkl. mąki pszennej i tyle samo ziemniaczanej oraz dodatkowe 1/2 szkl. przesiewamy do miski. Wyłaczamy mikser, wmieszujemy suche składniki i przelewamy biszkopt do tortownicy (ok.26-28-30)cm i pieczemy, nastepnie studzimy. Tak samo przygotowujemy ciemny biszkopt, ale dodajemy 1/2szkl. kakao.W 200ml. śmietany roztapiamy czekoladę, studzimy. Pozostałą śmietanę
ubijamy, po chwili dodajemy cukier do smaku, roztopiona czekoladę, mascarpone i ew. smietan-fixy lub/i żelatynę i ubijamy dalej do uzyskania puszystej masy. Dzielimy masę na 2/3 i 1/2 Każdy biszkopt kroimy na pół. Nasączamy np. alkoholem, herbata, sokiem, sokiem z alkoholem(polecam syrop z brzoskwiń z alkoholem i cytryna). Na spód kładziemy biszkopt nasączony, smarujemy dżemem. Brzoskwinie kroimy drobniutko, osaczamy i dodajemy do większej części kremu wraz z kokosem, mieszamy i przekładamy biszkopt, na niego kładziemy następny nasączony i postępujemy cały czas jak przy pierwszym placku. Tort obsmarowujemy reszta kremu, obsypujemy migdałami i ozdabiamy owocami i czekoladą
Wykorzystajmy dowolny dżem oraz wykonajmy swój ulubiony pacz-można użyć mocnej herbaty, smakowych wódek czy róznych dowolnych soków. Do przepisu polecam dżem brzoskwiniowy i truskawkowy, gdyz najlepiej komponują się z kremem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat