Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
biszkopty
-
jajko
2x8 sztuk -
mąka pszenna
2x3/4 szklanki -
mąka ziemniaczana
2x3/4 szklanki -
mąka pszenna
1/2 szklanki -
kakao
1/2 szklanki -
cukier kryształ
2x1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
2x 1,5 łyżeczki -
sól
szczypta
krem
-
śmietana 30-pocentowa
1,5 kg -
serek mascarpone
500 g -
biała czekolada
6 tabliczek -
brzoskwinie w puszce
1 opakowanie -
wiórki kokosowe
100-200 g -
cukier puder
do smaku -
cukier waniliowy
3 opakowania -
fix do śmietany
wg potrzeb lub żelatyna
dodatkowo
-
owoce
do dekoracji -
dżem
3 słoiki do przełozenia -
czekolada
do dekoracji -
płatki migdałowe
wg potrzeb
poncz
-
sok z cytryny
2 sztuki -
sok pomarańczowy
2 szklanki -
alkohol
wg uznania
Przepis i sposób przygotowania śmietanowy tort owocowy
ubijamy, po chwili dodajemy cukier do smaku, roztopiona czekoladę, mascarpone i ew. smietan-fixy lub/i żelatynę i ubijamy dalej do uzyskania puszystej masy. Dzielimy masę na 2/3 i 1/2 Każdy biszkopt kroimy na pół. Nasączamy np. alkoholem, herbata, sokiem, sokiem z alkoholem(polecam syrop z brzoskwiń z alkoholem i cytryna). Na spód kładziemy biszkopt nasączony, smarujemy dżemem. Brzoskwinie kroimy drobniutko, osaczamy i dodajemy do większej części kremu wraz z kokosem, mieszamy i przekładamy biszkopt, na niego kładziemy następny nasączony i postępujemy cały czas jak przy pierwszym placku. Tort obsmarowujemy reszta kremu, obsypujemy migdałami i ozdabiamy owocami i czekoladą
Wykorzystajmy dowolny dżem oraz wykonajmy swój ulubiony pacz-można użyć mocnej herbaty, smakowych wódek czy róznych dowolnych soków. Do przepisu polecam dżem brzoskwiniowy i truskawkowy, gdyz najlepiej komponują się z kremem
Komentarze (0)