Zarobic ciasto: jajka sparzyć, odzielić żółtko od białka, utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami. Dodać łyżkę soku z cytryny, mąkę, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 35 minut. Wisnie umyć i wypetkować. Przygotować krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmiseczce wymieszaj mleko, cukier waniliowy, mąkę oraz źółtka. Miksuj nad parą, aż krem zgęstnieje. Delikatnie połącz z bitą śmietaną. Wstaw do lodówki. Przestudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój na 2 placki. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody zimnej. Sok z gruszek podgrzej, rozpuść w nim żelatynę. Odstaw do przestygnięcia. Migdały drobno posiekaj i zrumień na patelni. Jeden plasek posmaruj połową kremu, przykryj drugim, wierzch i boki pomaruj kremem, z reszty zrób ozdobny szlaczek na wierzchu boku. Na środek ułóż wiśnie i zalej galaterką gruszkową. Boki posyp migdałami, schłodź.