Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    6 szt
  • mąka tortowa

    1/2 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

MASA GALARETKOWA

  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier puder

    4 łyżki
  • galaretka truskawkowa

    1 szt
  • galaretka agrestowa

    1 szt
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt

MASA KAKAOWA

  • śmietana 30%

    400 ml
  • cukier puder

    4 łyżki
  • kakao

    2 łyżki

DODATKOWO

  • galaretka truskawkowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie foto
BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 35 minut. Ostygnięty biszkopt kroimy na dwa placki.
Krok 2 - Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie foto
MASA GALARETKOWA: Każdą galaretkę przygotowujemy w 350 ml i rozlewamy do prostokątnych naczyń. Gdy stężeją wówczas kroimy je w kostkę. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i przekładamy do niej kostki galaretek. Delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie foto
MASA KAKAOWA: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kakao i jeszcze chwilę mieszamy. Na dolnej części biszkoptu rozsmarowujemy połowę masy kakaowej.
Krok 4 - Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie foto
Następnie wykładamy masę z galaretkami.
Krok 5 - Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie foto
Przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskając.
Krok 6 - Śmietanowiec z galaretkami na biszkopcie foto
Rozsmarowujemy drugą część masy kakaowej. Ciasto wstawiamy do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i odstawiamy, gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 01.02.2016 13:33
smakowicie wygląda
monikaT83 30.01.2016 19:53
wow! ale rewelacyjny placek!
Babeczka35 30.01.2016 18:25
Śliczne ciasto:)
Wacław 30.01.2016 17:50
apetyczne ciacho
marenka 30.01.2016 15:33
mniam smaczne ciasteczko
cukiereczek 30.01.2016 14:20
kolorowo,smacznie i słodko
Kulinarna Ja 30.01.2016 12:35
Ale piękny! W sam raz na rodzinną imprezę!
mysza75 30.01.2016 10:36
jakie fajne kolorowe ciasto
RenataZ-et 30.01.2016 10:31
uwielbiam takie ciasta :)
Anna133 30.01.2016 09:14
niesamowicie wygląda ;) pychotka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat