Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
orzeszki ziemne
50 g -
herbatniki
150 g -
masło
50 g -
czekolada
25 g -
cukier
120 g -
cukier waniliowy
1 op -
śmietana 36%
150 g -
kakao
1 łyzka -
żelatyna
-
biała czekolada
100 g -
woda
110 (wrząca) -
jogurt naturalny
350 gęsty -
ser biały
500 (3 x mielony)
Sposób przygotowania
Czekoladę stapiamy z masłem i dodajemy do drobno pokruszonych ciastek i orzechów.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy.
Ser ucieramy z cukrami i jogurtem.
Dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej.
Całość wlewamy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).
Do tej mniejszej dodajemy kakao( w razie potrzeby dosładzamy do smaku! )
Do jasnej masy dodajemy stopioną białą czekoladę i bardzo dokładnie mieszamy.
Na orzechowy spód wylewamy jasną masę i delikatnie wygładzamy.
Na wierzch wylewamy masę ciemną.
Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)