Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowo – kakaowy sernik z białą czekoladą i orzechami – bez pieczenia
Czekoladę stapiamy z masłem i dodajemy do drobno pokruszonych ciastek i orzechów.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy.
Ser ucieramy z cukrami i jogurtem.
Dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.
Do przestudzonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej.
Całość wlewamy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy.
Masę dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4 ).
Do tej mniejszej dodajemy kakao( w razie potrzeby dosładzamy do smaku! )
Do jasnej masy dodajemy stopioną białą czekoladę i bardzo dokładnie mieszamy.
Na orzechowy spód wylewamy jasną masę i delikatnie wygładzamy.
Na wierzch wylewamy masę ciemną.
Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.